​​​​​​

20.08.2021

AKADEMİ SEKTÖRÜN DİJİTALLEŞME OKULU OLDU, 45 BİN NİTELİKLİ PERSONEL YETİŞTİRDİ

9 yıldır iklimlendirme sektörünün lider okulu olan Daikin Akademi, pandemide dijital teknolojilerin gelişimini, yeni iş modelleriyle harmanlayarak eğitimlerini genişletti. Sektör çalışanlarının yanı sıra teknik lise öğretmenlerinden, üniversite ve lise öğrencilerine kadar toplam 45 bin kişinin eğitim aldığı akademinin pandemide mottosu "dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik ve çeviklik" oldu. Daikin Türkiye Akademi Bölüm Müdürü Birsen Atakay, pandemide sektörün gelişimi için dijital dönüşüm ve hibrit öğrenme modellerini geliştirdiklerini söyledi.

Pandemiyle birlikte hayatımızın bir vazgeçilmezi halini alan dijitalleşme, iş dünyasında daha da çok öne çıkıyor. Dijitalleşme sürecine çalışanlarını dahil etmeyen şirketler bu dönemde sınıfta kalırken, süreci bir bütün olarak ele alan şirketler ise öne çıkıyor. İklimlendirme sektörünün öncü ve yenilikçi markası Daikin’in çatısı altında 2012 yılında kurulan Daikin Türkiye Akademi, pandemi döneminde de eğitimlerini aralıksız sürdürdü. Yenilikçi ve çevreye duyarlı uygulamalara öncülük etmeyi hedefleyen akademi, pandemi döneminde dijital teknolojilerin gelişimini, yeni iş modelleriyle harmanlayarak eğitimlerini genişletti. Söz konusu dönemde, Akademi İcra Kurulu’nun geliştirdiği F25 stratejilerinin odağını ise dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik, çeviklik, performansı dönüştüren liderlik ve öğrenen organizasyon temaları oluşturdu. Sadece Daikin çalışanlarına değil, tüm sektöre açık olan akademide, kurulduğu günden bugüne kadar 45 bin kişiye eğitim verilerek kişisel, mesleki ve teknik gelişim imkanı sağlandı. Profesyonellerin yanı sıra çok sayıda teknik lise öğretmenin de eğitim aldığı akademide, üniversite ve teknik lise öğrencilerinin de eğitimine katkıda bulunuldu. Sektör eğitimlerinin yüzde 90’ının verildiği Daikin Türkiye Akademi, özellikle pandemide dijital dünya ile uyumlu çalışabilen, nitelikli personeller yetiştirerek, iklimlendirme sektörüne katkı sunmaya devam etti.

​​​

HİBRİT ÖĞRENME MODELİ

Daikin Türkiye Akademi Bölüm Müdürü Birsen Atakay, dijital teknolojilerin gelişmesiyle birlikte yapılan işlerin gereklilikleri ve içeriklerinin de sürekli değişim gösterdiğini söylüyor. Pandemi sürecinin ardından eski çalışma ve öğrenme şekillerine dönülemeyeceğinin pek çok araştırmayla net bir şekilde ortaya konulduğunu belirten Atakay, “Akademi olarak pandemi öncesinde de gündemimizde olan ‘dijital dönüşüm’ ve buna uygun karma, hibrit öğrenme modellerini hayata geçirmeye başladık” dedi. Bu kapsamda LMS (Learning Management System) programı ve Daikin Mobile uygulaması ile akademide eğitim alan herkesin gelişim yolculuğuna ivme kazandırdıklarını aktaran Atakay, “Kendi e-eğitim kataloğumuzu oluşturmak adına iç eğitmenlerimiz ile a-senkron eğitim videoları da çekiyoruz.” dedi.

2020 YAPILANMA YILI OLDU

Pandemiyle birlikte 2020 yılının Daikin Türkiye Akademi için bir yenilenme ve yapılanma yılı olduğunu anlatan Atakay, özellikle paydaşlar için gerçekleştirilen teknik ve mesleki eğitimler için ciddi bir altyapı çalışmasına başladıklarını vurguladı. 2020’de tüm çalışan ve paydaşlara toplam 494 adet ve 14 bin 866 adam-saat eğitim verildiğini aktaran Atakay, “Eğitim müfredatlarımızda, tüm paydaşlarımızın oryantasyon programlarını ve öğrenme şekillerini güncelleme çalışmalarına devam ediyoruz. Bu kapsamda sektör çalışanlarımızın sadece belirli ürünler için değil, işlerini geliştirebilmeleri adına da farklı bilgi ve deneyimi kazanmalarını da hedefliyoruz.” diye konuştu.

SEKTÖR EĞİTİMİNİN YÜZDE 90’I AKADEMİDEN

Pandemi süresince yüz yüze yapılamayan teknik eğitimleri online ortama taşıdıklarını anlatan Atakay, “Ayrıca eğitim videolarımız ve dijital alt yapımız ile sahanın gelişimini destekledik. Değişen ve gelişen iş yapış şekillerimiz için de tüm yenilikleri hızlı bir şekilde saha ile paylaşarak sürece uyumlarını kolaylaştırdık.” ifadelerini kullandı. Özellikle servis çalışanları için teknik bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi için çalıştıklarını kaydeden Atakay, onların arasından ‘gelişim elçileri’ çıkarmayı ve böylece daha da güçlenmeyi hedeflediklerini ifade etti. Sektör eğitimlerinin yüzde 90’ının iç eğitmenler tarafından verildiğine dikkat çeken Atakay, “Eğitmenlerimizin de dijital dünyada yeni yetkinlikleri kazanmaları ve eğitimlerin verimlerini artırabilmelerini istiyoruz. Bu kapsamda pandeminin başında başladığımız ‘Dijital İç Eğitmen Gelişim’ sürecimiz de tüm yıl boyunca devam edecek.” dedi.

​​​

SEKTÖRDE ÖNCÜ ROL OYNUYOR

Daikin’in sosyal sorumluluk projeleriyle sektörde öncü ve rol model uygulamaları hayata geçirdiğini belirten Atakay, Daikin Türkiye Akademi olarak bu projelerin bilgi ve öğrenme ile desteklenmesi, sürdürülebilirliği için ilgili departmanlar ile stratejik ortaklık içerisinde bulunulmasına önem verdiklerini belirtti. Atakay, “Sakura Kadın Teknisyen Projesi kapsamında verimliliğin artırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Son bir yılda sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımız büyük hız kazandı. Enerji verimliliği alanında yapacağımız iş birlikleri ve güçlü iç eğitmen kadromuz ile toplumsal fayda sağlayacak çalışmalara sıklıkla yer vereceğiz.” dedi.

TAKIM RUHUNU GELİŞİTİRİYOR

Şirket çalışanlarının potansiyel gelişimlerini artırmak ve mevcut yetkinliklerini güçlendirmenin yanı sıra yeni yetkinlikler de edinmelerini sağlamak için stratejilerini ortaya koyan Daikin Türkiye Akademi, öğrenme süreçlerinde iş birliğine dayalı öğrenme modelleri kurgulayarak, takım ruhu bilincini artırmayı da hedefliyor. Çalışanların bireysel gelişimlerinin yanı sıra organizasyonel kabiliyetlerinin gelişimine de önem veren Daikin Türkiye Akademi, bu kapsamda birimlerin yaşadığı iş zorluklarını anlamak, fark yaratmak, istediği fırsat alanlarına odaklanmak gibi konuları temel amaç ediniyor.

DİJİTALLEŞMENİN ETKİLERİ 7.7 MİLYON ÇALIŞANDA GÖRÜLECEK

Uluslararası araştırma şirketi McKinsey’nin hazırladığı bir rapora göre Türkiye’de yetenek dönüşümünü gerçekleştirebilmek için iş gücündeki 21 milyondan fazla kişinin bir yandan mevcut mesleklerine devam ederken, diğer yandan teknolojiden de yararlanarak yeni beceriler geliştirmesi gerekiyor. Rapora göre otomasyon ve dijitalleşmenin etkileri özellikle 7.7 milyon çalışan üzerinde daha fazla görülecek. Dolayısıyla iş gücüne katılacak 7.7 milyon çalışanın gerekli yetkinliklerle donatılması gerekiyor. Hal böyle olunca bu konuda alanda verilen eğitimler daha da çok dikkat çekiyor.

DAIKIN TÜRKİYE HAKKINDA

Türkiye'de 1978 yılından beri distribütörler vasıtasıyla faaliyetlerini sürdüren Daikin, temmuz 2011'de Airfel'i satın alarak Türkiye iklimlendirme sektörünün iddialı bir yatırımcısı olmuştur. Daikin Türkiye bugün ısıtma, soğutma ve havalandırma alanında Türkiye’nin en geniş ürün gamına sahip şirketidir. Daikin Türkiye çatısı altında bulunan Daikin ve Airfel markalarının iklimlendirme sektörüne yönelik kombi, klima üniteleri, panel radyatörler, fancoil, klima santralleri vb. farklı ihtiyaçlara uygun son teknoloji ile üretilmiş ürünleri bulunmaktadır. Merkez ofisi İstanbul’da bulunan Daikin Türkiye, Sakarya’da 100 bin metrekare alan üzerine kurulu olan üretim tesislerinde, çatısı altında bulunan Daikin ve Airfel markalarının kombi, klima üniteleri, fancoil, klima santralleri vb. farklı ihtiyaçlara uygun ürünleri son teknoloji ile üretmektedir. 7 bölge müdürlüğü, 500 bayi, 22 kadın girişimci Sakura bayi, 500 satış noktası ve 500’ün üzerindeki yetkili servisiyle Türkiye’nin geniş bir coğrafyasına hizmet verebilmektedir. Ayrıca Avrupa'nın ilk iklimlendirme deneyim merkezini de sektörüne kazandırmıştır. İstanbul'da bulunan Daikin Akademi ise eğitimin gücünü paydaşların kişisel gelişim, mesleki deneyim ve iş yapma kalitesine yansıtmak için çalışmaktadır. Türkiye’nin yanı sıra Doğu Avrupa, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın da Ar-Ge, üretim ve lojistik üssü olarak konumlanan Daikin Türkiye, CIS ülkelerinin (Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Tacikistan) ve Gürcistan, Kuzey Irak, KKTC pazarlarının sorumluluğunu da üstlenmiştir.

DAIKIN AVRUPA HAKKINDA

Daikin Europe N.V., Daikin Industries Ltd.'nin bir bağlı ortaklığıdır ve 24 EMEA iştirakinde yaklaşık 13.000 çalışanıyla Avrupa'nın önde gelen klima, ısı pompası ve soğutma ekipmanları üreticisidir. Belçika, Çek Cumhuriyeti, Almanya, İtalya, İspanya, Türkiye, Avusturya ve İngiltere merkezli 14 büyük üretim tesisine sahiptir. Daikin Europe Group'un merkezi Belçika'da olup, Ostend, Gent ve Brüksel'de ofisleri bulunmaktadır. Daikin Türkiye'nin de bünyesinde yer aldığı Daikin Europe N.V., 1973 yılında Avrupa pazarına yenilikçi ürünlerini sunmak için Belçika Oostende’de kurulmuştur. Daikin Industries Ltd.’nin yüzde 100 iştiraki olan Daikin Europe N.V., 7.500 çalışanı, Belçika, Türkiye, Çek Cumhuriyeti (2), Almanya, İtalya ve İngiltere'deki 7 üretim tesisiyle Avrupa'nın en büyük klima, ısı pompası ve soğutma cihazı üreticisidir. Isıtma ve iklimlendirme endüstrisinde 90 yılı aşkın tecrübesiyle Daikin, Avrupa’da ısı pompası teknolojisinde pazar lideridir. Şirket, ticari uygulamalar için Daikin VRV ve özel ısıtma uygulamaları için Daikin Altherma serisiyle piyasada tanınmaktadır. Avrupa pazarına yönelik cihazların %85'inden fazlası Avrupa'da üretilmektedir.

DAIKIN JAPONYA HAKKINDA

Osaka-Japonya’da 1924 yılında kurulan Daikin Industries Ltd., 97 yıllık köklü bir geçmişe sahiptir. Bugün 150 ülkede 24 milyar doları bulan cirosu, 80 binden fazla çalışanı ve 100’den fazla üretim tesisi ile dünya ısıtma, soğutma, havalandırma ve flurokimyasal ürünlerinde sektör lideridir. Konut, ticari ve endüstriyel iklimlendirme uygulamaları için müşterilerinin değişen ihtiyaçlarını gözeten Daikin, tüm dünyada ürün geliştirme alanındaki öncü yaklaşımları ve entegre çözümlerinin rakipsiz kalitesi ve kullanışlılığı ile tanınmaktadır.