​​
Alternate Text

Kombi Bakımı Nasıl Yapılır ?

Kombi bakımı, herkesin dikkat etmesi gereken önemli konulardan biridir. Kullanılan süre boyunca düzenli olarak kombi bakımı yapılmadığı takdirde kombi bundan olumsuz etkilenebilir. Kombi bakımı ne kadar zamanda bir, nasıl yapılır, yapılmazsa neler olur ve kombi bakımı yaparken nelere dikkat etmelidir, sorularının cevaplarını bu yazıda okuyabileceksiniz

Kombi bakımıyla ilgili uzmanlar, yılda en az bir kere yapılması konusunda hemfikirdirler. Düzenli bir şekilde kombi bakımı yapılmaması, uzmanların uyardığı en hassas konuların başında geliyor. Kombi bakımında bu ısrarın nedeni ise hem sağlığa hem de cebe sunacağı katkı. Kombilerin yıl içinde bir arıza çıkarmadan çalışabilmesi, istenilen performansı gösterebilmesi için bakım görmesi şart. Şayet kombi gerekli bakımı görmezse çok fazla yüksek performansla çalışacağı için mekâna gelen doğalgaz faturası da fazla olacaktır. Bu sebeple, özellikle kış mevsimi gelmeden önce, rahat, sıcak bir kış geçirmek isteniliyorsa kombi bakımı ihmal edilmemelidir. Muhtemel arızaların önünü geçmek içinizi rahatlatacağı gibi maddi anlamda da zorlamayacağı için huzurlu bir kış geçirilebilecektir.

Kombi bakımının kullanıcıya en büyük faydalarından biri cebine sağlayacağı faydadır. Kombi bakımı yaptırmak yıl içinde enerji tasarrufu elde etmenize olanak sağlayacaktır. Bu enerji tasarrufu, sizin doğalgaz faturanızı daha az ödemenize yardım edecektir. Bunun yanı sıra kombi bakımı, kombinizin ömrünü uzatır, kombinizden uzun yıllar verim almanızı sağlar. Bu da aslında kombi bakımının yine maddi anlamda sağlayacağı yararlardan biridir. Sürekli bozulan, tamir isteyen bir kombi, canınızı sıkacağı gibi cebinize de zarar verecektir. Bu durumu ortadan kaldırmak için kombi bakımınızı aksatmamanız gerekir.

 

Kombi bakımı, maddi anlamda getireceği yararların dışında, muhtemel kazaların meydana gelmesine engel olmaktadır. Bakımı yapılmayan kombiler, bir anda çeşitli arızalar çıkarabilir, kazalara neden olabilir. Kış mevsiminizi daha güvende, rahat bir şekilde geçirmek isterseniz kombinizi uzmanların eline teslim etmenizde yarar var. Kısacası, hem hesaplı bir kış mevsimi hem de güvenli bir yaşam sürebilmek için kombi bakımınıza özen göstermeniz, uzmanların üzerinde ısrarla durduğu bir meseledir.

Detaylı bilgi için ve kombi bakım kampanyaları için Daikin'den Kombi Bakım Kampanyası sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Sağlıklı ve hesaplı bir kış mevsimi geçirmek için, kombi bakımı en gerekli tedbirler arasında gösterilmektedir. Peki, bu bakımı yapmak için neler tavsiye edilir? Kombi bakımı yapılmadan önce bakım uzmanı tarafından ufak birkaç kontrol yapmak, kombinin ne durumda olduğunu görmek açısından faydalı olabilir. Bu yönde yapılacak ilk adımlardan biri, sıcak su ve kaloriferlerin yanma durumlarının kontrol edilmesidir. Bir diğer ufak kontrol ise, su sızdırma durumudur. Bu işlemlerden sonra bakımı yapılacak kombinin içi açılarak tozlanıp tozlanmadığına bakılır. Eğer tozlanma çok fazla ise bu, kombinin çalışmasında olumsuz etki yaratacaktır. Öncelikle kombi, bu tozlardan arındırılmalıdır. Akabinde, kombinin elektriği kontrol edilir, fanlarına bakılarak temizlenir

 

Kombi bakımı, içindeki bulunan suyun boşaltılması ile devam eder. Genleşme tankını ölçümü yapıldıktan sonra şayet ölçüm düşük gelirse hava bakımı uygulanması gerekir. Yanma odası sökülerek içinde barındırdığı tozlardan, pisliklerden temizlenir. Brülör sökülüp tel fırça ile gözenekleri temizlenir. Fan test edilir, şayet gerek görülürse fan da temizleme işlemine tabi tutulur. Kombi bakımında kalorifer dönüş filtresinin temizlenmesi de önemlidir

Bu işlemler yapıldıktan sonra gaz ayarları, kombi bakım uzmanı tarafından kontrol edilir. Kombi bakım uzmanı varsa arızalı parçaları kullanıcıya bildirir. Hatta daha sonra arıza çıkma ihtimali gördüğü kısımları da söyleyerek kullanıcıdan tamir için onay alır. Kullanıcı kabul ederse, arıza görülen ya da görülmesi muhtemel olan parçalar bakıma alınır

 

Kombi bakımı, temizliğe başlarken boşaltılan suyun tekrar yeniden eklenmesiyle son bulur. Kombiye yüklenen suyun bar seviyesi 1,5’e çıkarılması gerekir. Kombi, sıcak su ve petek konumuna getirilerek çalıştırılır. Eğer her iki konumda da sorun çıkmazsa, kombi bakımı gerektiği şekilde tamamlanmış demektir.

Kombi Bakımı Servisinde Şunlara Dikkat Etmelisiniz

Kombi bakımı, öncelikle sağlığınızla da ilgili bir işlem olduğu için bakıma gelen kişilerin yetki belgesi olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Şayet gelen kişinin yetki belgesi yoksa kombinize işlem yaptırmayın. Şayet böyle bir durum yaşanırsa kombinizin sebep olacağı kazalar size zarar verebilir. Ayrıca maddi anlamda da fazladan bir paranın cebinizden çıkmasına neden olur.

 

Kombi bakımını yapan uzmana, kombinize hangi işlemleri yaptığını sorun. Alacağınız bilgiler, kombinizi kullanırken ya da sonraki günlerde sizin yararınıza olacaktır.

Daikin servislerine Daikin Servisler sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Kombi Bakımınızı Yapmazsanız Nelerle Karşılaşırsınız?

İlk göreceğiniz olumsuz etkiler arasında kombinizin ömrünün kısalması olacaktır. Ömrü kısalan kombi tabii ki maddi bir külfettir. Cebinizden fazladan para çıkmaması için bakımı aksatmamanız önemlidir. Kombi bakımının yapılmaması, performansının da düşmesine neden olacaktır. İlk aldığınız kombi ile zaman geçtikçe kullandığınız kombi arasında ister istemez fark oluşur. Bunun nedeni, içine giren tozlar, pislikler ya da birçok şey olabilir. Dolayısıyla bakım yapılmazsa ilk karşılaştığınız yüksek performans, zamanla görülmeyecektir. Verimli çalışmayan kombi, istenildiği kadar ısıtmaz, istediğiniz zaman sıcak su vermez ya da bunun gibi günlük hayatınızı aksatacak durumlara sebep olur. Bunları ortadan kaldırmak, yapacağını düzenli bakımdan geçmektedir.

Kombiye yapacağınız bakım, zamansız bir anda bozulma olasılığını da düşürecektir. Gün içinde en ihtiyacınız olduğu anda kombiden sıcak su gelmezse ne yapacağınızı bilemeyebilirsiniz. Bu tip aksaklıkları yok etmek, ekonomik açıdan da kendinizi zora sokmamak için bakımı ihmal etmemelisiniz.

 

Bozuk/kirli kombi, olağandan çok daha fazla doğalgaz tüketir. Bu faturanıza yansıyacak kötü bir durum olduğu gibi zamanla yanma ayarlarını da bozar. Aynı anda iki farklı maddi zarara neden olabilecek bu sıkıntıyı ancak kombinizi temizleyerek ortadan kaldırabilirsiniz.

En Çok Karşılaşılan Kombi Arızaları Nelerdir?

Her kombide farklı sorunlar çıkacağı muhakkaktır fakat genel olarak sıklıkla karşılaşılan kombi arızaları şöyle sıralanabilir:

Basit gibi görülse de kombi arızaları en çok kurulumda yapılan hatalarda görülmektedir. Kombinin içinde bulunan her parça, kombinin tam anlamıyla çalışması için gereklidir. Dolayısıyla bu parçaların tam takılması, tesisatta bir kaçak olup olmadığı, boru çapları vs. kontrol edilmelidir. Bu sorunun ortaya çıkmaması için kombi bakımına gelen kişinin uzman olduğundan emin olmalısınız.

 

Kombinin kullanım kılavuzunu okumak çoğu kullanıcı için zor gelse de en dikkat edilmesi gereken şeylerden biridir. Kılavuzun eksik/yanlış okunması ile bazı hatalar meydana gelebilir. Bu hatalar bazen kombi resetlendiğinde düzelebilir ama bazı durumlarda çıkan hatalar, ancak uzman geldiğinde düzelebilir. Bu tip hatalara denk gelmemek için şunlara dikkat edebilirsiniz:

Kombinizi, gaz vanası açtıktan sonra çalıştırmalısınız. Aksi takdirde kombi, büyük arızalara sebebiyet verebilir. Yaz/kış moduna dikkat ederek kombinizi mevsime göre kullanabilirsiniz. Nitekim kombinizi yaz moduna alırsanız tesisatınız ısınmayacaktır. Elektrik kesildiğinde oluşabilecek dalgalanmaları önlemek için elektrik geldikten sonra kombinizi açmak olası bir arızayı engelleyecektir. Son olarak, tesisatın içinde bulunan suyun temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Şayet içeride dolaşan su kirlenirse kombinin dönüş filtrelerinde daralma olacaktır. Bu daralma da kombinin düzenli olarak yaptığı sirkülasyonu aksatacak, akabinde radyatörlerde ısınma sorunu meydana gelecektir.

 

Hem sağlığınız hem de maddi çıkarlarınız için yılda en az bir kez olmak şartıyla kombinizin bakımını yapmayı unutmamalısınız.

 

Yukarı